Ahir dimarts dia 14 de desembre, ens despertàvem amb la trista notícia de la mort del casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Magí Güell Figuerola, era el casteller de més edat de tots els components de la Colla Vella. Tenia 93 anys; era nascut el 7 febrer 1928.
La mort del Magí ha estat sentida amb gran tristesa per tots els components de la Colla Vella, ja que era un casteller molt sacrificat i voluntariós, un dels que sempre hi era i havia ocupat sempre la posició de crossa i havia ensenyat a moltes generacions, com treballar en una de les posicions més sofertes del castell. Des d’inicis de la dècada dels anys 70 del segle XX ja va entrar a formar part de la Colla Vella, tot i que a casa seva, això de fer castells no ho volien, però al concurs de 1970, ja va portar la camisa de la Colla, tot i que ja feia temps que seguia a la Colla en moltes actuacions. En la posició de crossa va participar en els principals castells de l’època, especialment en el 4 de 9 amb folre de 1981, com el 3 de 9 amb folre carregat l’any posterior, a més d’una llarguíssima trajectòria. Fins i tot amb més de 80 anys, encara havia fet pilars de cinc en aquesta posició. També fou un dels impulsors de l’ofrenna d’un saquet d’avellanes que es fa cada 30 d’agost en honor a Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, on hi participen els castellers més veterans de la Colla, i en la primera actuació a la Xina, l’any 2010, en Magí, com casteller de més edat, encapçalà la Colla portant el banderí. Era net de Magí Güell Mialet “Maginet de Sans” que al segle XIX, havia pujat al terç del 3 de 9 amb folre de la Colla Vella i un dels primers socis de la Societat Agrícola de Valls.
Magí, de ben jove estigué vinculat al “Coro” actual Aroma Vallenca. Formà part de les juntes en diferents ocasions, fou cantaire i actor de teatre. Posteriorment, a la dècada dels anys seixanta formà part del grup de teatre de la Congregació Mariana, i en les representacions de la Flor de Nadal – Els pastorets – interpretava el paper de Pasqual.
Atès que estem immersos en les properes festes decennals, cal comentar que era l’únic supervivent dels 11 components, ben uniformats per l’ocasió, que en les festes decennals del 1961, tenien cura de l’atenció al públic en els espectacles. L’any 2003, any que es recuperà la processó del Divendres Sant a Valls, formà part de la Germandat del Sant Sepulcre
En els darrers anys, ja la salut li impedia la pràctica activa dels castells, però cada cop que entrava al local o venia a una sortida, era saludat per petits i grans, ja que era una persona molt sociable, agraïda i alegra, sempre amb el somriure a la boca i l’emoció a la cara. També havia participat activament en actes a favor de la llibertat dels presos polítics a la plaça u d’octubre i era un habitual a les concentracions.
Fins al darrer moment, ja amb caminador, va estar al costat de la Colla, tant en la Diada de Santa Úrsula d’aquest 2021 com en els pilars que va fer la Colla al cementiri de Valls el dia de Tots Sants.
Vidu de Núria Banús Solé, el funeral es va celebrar el passat dimecres dia 15 a l’Església de Sant Joan de Valls.
Des de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, volem donar el més sentit condol a la seva filla, nets, besnets, i resta de la seva família i amics.
Com deia ell: “Sempre s’ha de donar la cara, encara que els castells no vagin massa bé”.
Magí Güell Figuerola, veterà i respectat casteller, exemple a seguir per a tots els components Colla Vella dels Xiquets de Valls. Reposi en pau.
Josep Roig Bonet